29 februari 2008

Sy ett kamerafodral i skarvsöm


Du behöver:
Måttband
Linjal
Papper
Penna
Papperssax
Vadmal (ulltyg)
Knappnålar
Tygsax
Synål/broderinål
Lintråd/Knyppeltråd
Vax

Eller bara:
Vadmal
Synål
Knappnålar
Lintråd
Tygsax

Det finns olika vägar att gå, antingen går du den enkla vägen med några få saker eller den lite jobbigare och kanske mer noggranna vägen - välj själv!


Mät kameran och gör en mall av papper i samma storlek. Tänk på att få med bredden och en viss sömsmån också. För den enkla vägen: Lägg kameran på tyget och ögonmåtta bredden och sömsmånen - klipp med säker hand.


Vill du ha något pynt på fodralet görs det innan det sys ihop. Jag har gjort en applikation med vadmal och franska knutar. Den enkla vägen kan säkert komplettera med broderier i efterhand.


Klipp ut alla delar till ditt kamerafodral. Ska du ha taggar i kanterna klipper du två remsor som är lika långa som fodralet och ungefär 2 cm breda.


Nåla ihop alla delarna. Passpoalerna läggs in mellan framstycket och bakstycket. Tänk på att den här påsen inte ska vändsys.


Gör en knut på lintrådet, se till att den hamnar mellan tygerna och sy ihop kamerafodralet med förstygn som går upp och ned. Fäst tråden!


Taggarna klipps till på fri hand både för den jobbiga vägen och den enkla. Vill man så kan man mäta och trixa men ögonmåttet borde räcka.

Skarvsöm är en teknik som har funnits väldigt länge. Är en form av lappteknik där man sammanfogar lappar till större tygsycken. Ofta syr man in en passpoal mellan tygerna som dekoration. Skarvsöm vändsys vanligtvis men jag tycker att det fungerar bra när man inte gör det. Det är nog en smaksak. Det är vanligt att man syr t.ex. nåldynor när man testar tekniken men jag tyckte att det var roligare med en liten påse till kameran eller kanske till mobilen!

Stickcafé i Falkenberg


Vill du träffa andra stickintresserade i en inspirerande miljö? Lördagen den 1 mars kl 13-17 är det stickcafé på Stålboms Cafe i Falkenberg. Ta med dig din stickning och kom dit! Sandstickorna i Halland står bakom arrangemanget.

En praktisk och vacker symaskin


En symaskin kan vara vacker också. Vi har just blivit vänner, jag och symaskinen. Nu sys det lapptäcken och annat lappigt varje kväll.

23 februari 2008


Kravallslöjd är en slöjd-, design-, konst-, och hantverksportal på nätet. Kravallslöjd står för ett hantverksmässigt synsätt som inrymmer gränsöverskridande tekniker och nya material samtidigt som det bejakar hantverkets historia.

Mötesplatsen ska locka till ett större intresse och förståelse för hantverk och fungera som en inspirationsdepå. Kravallslöjd länkar samman människor som vill ta slöjden till nästa nivå.

Gå gärna in på kravallslöjd.se och läs mer!

21 februari 2008

Rapport från sportlovsslöjden 2008

Sportlovet har som vanligt kännetecknats av en massa slöjdande. Jag vet att det har varit slöjd både här och där i länet men jag har bara haft chansen att medverka i två aktiviteter detta lov, broderier på länsmuseet i Varberg samt pappersslöjd på biblioteket i Halmstad.

Jag har dock använt kameran flitigt så här får ni ta del av en hel del inspiration och gläjde!

BRODERIER I VARBERG
Måndag - torsdag v. 8 var det full aktivitet på länsmuseet i Varberg. I samband med utställningen Sitt fint kunde barnen få brodera mobilfodral (eller dukar) och tälja. För tonåringarna fanns det en verkstad i återbruk av gamla kläder.

Vi broderade på vadmal med lintråd och en massa olika stygn lärdes ut. Att trä tråd i nål, knyta knut och fästa tråd var viktiga kunskaper barnen fick med sig hem.

Ett slöjdslagfält

Ett litet hjärta sys på

Kastsygn i lila lintråd

Färdigt

Pärlor och paljetter pryder denna hjärtpåse
Grön vadmalsduk med förstygn och knappar


PAPPERSSLÖJD PÅ BIBLIOTEKET I HALMSTAD
På torsdagen v. 8 veks det askar på biblioteket i Halmstad. Av gamla böcker och tapeter fick barnen vika askar i olika storlekar. Det fanns även möjlighet att brodera eller sy fast pärlor och knappar på askarna vilket de flesta barnen testade.

Ett helt bord av böcker att välja bland, finns favoritsagan med måntro?


Favoritsagan är hittad, men vilken bild är finast?

Ibland blir det en hel del mätande när kvadraterna ska fram


Den minsta asken jag har sett tillverkades under dagen


Asktorn

Askparad

En flärdfull ask med fastsydda pärlor och paljetter

15 februari 2008

Inspireras av utställningen "Sitt fint, stolar och dynor ur folkkonsten"


På Varbergs muséum invigs utställningen "Sitt fint" söndag 17 februari klockan 14. På vernissagedagen är det fri entré till museet så passa på att besöka utställningen då! Utställningen kommer att finnas kvar fram till 4 maj 2008. Sitt fint, stolar och dynor ur folkkonsten blandar ny och gammal slöjd. Slöjdare från södra Sverige har bland annat inspirerats av gamla förlagor när de har tillverkat sina alster. Läs mer om utställningen och programmet här.

Variation av mobilfodral

Workshop på museet
Kom och inspireras av utställningen sitt fint! Sportlovsslöjd på fästningen. Testa att tälja eller varför inte brodera ett mobilfodral. Är du över 12 år kan du vara med i återbruksworkshopen där gamla plagg blir nya. Ta med dig något gammalt så finns tyg, pärlor och pynt på plats.

När? Måndag 18 februari - torsdag 21 februari
Tid? 13-16
Var? Länsmuseet, Varberg
Anmälan? Nej, men kom i tid så att du hinner göra klart!

Barn och ungdomar t.o.m. 19 år går in gratis, annars kostar det 50 kronor.


Inspirerande dyna som finns på Halländska hemslöjden

Nåldynor att sy själv, kit finns att köpa både på Varbergs museeum och i Hemslöjdsbutiken i Halmstad

Sportlovsslöjd på biblioteket i Halmstad


Sportlovet, here we come 1. Pappersslöjden gör comeback på biblioteket under sportlovet. Under två timmar kan du som är äldre än 7 år göra askar, påsar och annat kul av gamla sagoböcker, tidningar, tapetprover osv. Vi dekorerar med snygga stygn och glänsande glaspärlor.

När? Torsdag 21 februari
Tid? 13-15
Var? Verkstaden på barnavdelningen, Biblioteket, Halmstad
Anmälan? Till biblioteket 035 - 137181, begränsat antal platser!

Det är gratis! Så ta med dig alla du känner och kom till biblioteket! Men glöm inte att anmäla dig först...

Stickcafé i Halmstad!

Strumporna börjar ta form...
Så, nu har det äntligen börjat hända något. Jag känner till ett stickcafé som ska starta i Halmstad. Nybörjarstickningen på hemslöjden är avslutad och jag känner på mig att de flesta nybörjarstickerskorna kommer att följa vår sticklärare till Fribergs café.

När? Onsdagar 5 mars, 19 mars, 2 april, 16 april.
Tid? 17.30-20
Plats? Fribergs café, Norra vägen 9, Halmstad

Alla stickare är välkomna, både nybörjare och proffsstickerskor! Jag frågade om man fick ta med sig något annat att slöjda på och jag tror att det skulle kunna gå bra. På ett café kan man göra ganska mycket. Får man tälja måntro?

Det finns förresten ett slöjdcafé till. På torsdagar 14-16 träffas några damer på Österskans café i Halmstad för att slöjda och fika ihop. Till den gruppen är fler välkomna! Ung som gammal.

11 februari 2008

Virkkurs med Maria Gullberg på gång!


Vill du lära dig virka lite roligare mönster? Kanske få några nya idéer och uppslag till virkprojekt. Maria Gullberg, som bl.a. har gjort böckerna "Tid att virka" och "Virkade muddar", gästar Halmstad under en hel helg. Du får testa på olika virktekniker och hinner även påbörja ett större projekt, kanske kan du få inspiration av böckerna? Vill du ha med dig boken "Tid att virka" hem säljs den vid virkkursen för 200 kronor.

Tid: 8-9 mars kl 10-16 båda dagarna
Plats: Halländska hemslöjden, Storgatan 48, Halmstad
Handledare: Maria Gullberg, Stockholm
Kostnad: 900 kronor, medlem (i en hemslöjdsförening) 850 kronor
Materialkostnad tillkommer, fika finns att köpa på plats

Anmälan: Till hemslöjdskonsulent Marita Jönsson 035-211015, marita.jonsson@hemslojd.org senast 22 februari!

Vill du öva hemma innan virkkursen finns det en liten virkskola här.


Virkad mudd från Queen mudd

Virkad mudd från Queen mudd

Virkad mudd från Queen mudd


Fler inspirationsbilder finns här.

7 februari 2008

Grundkurs i tovning

Tovade stenar till en spelplan och en tovad blombrosch

Nu är det dags igen, förra årets succé är här. En hel kväll där du får chansen att testa ullens underbara egenskaper. Vi tovar med varmt vatten och såpa i färdigkardad ull, badkarsfärgad ull, rå ull, köpesull. Alla möjliga sorter och kvalitéer erbjuds. Kardor finns för den som vill lära sig att karda ullen också. Det finns möjlighet att tova blommor, fingerdockor, bollar, påsar, påskägg och annat smått. Vi smyckar med pärlor, paljetter, knappar, broderier och torrtovade detaljer. Kursen vänder sig till alla över 13 år.

När? Onsdag 13 februari 18-21
Var? Halländska hemslöjden, Storgatan 48
Pris? 150 kronor, medlem 100 kronor
Anmälan? maila: lisa.kivimaki@hemslojd.org

Material ingår. Vill du fika finns det kaffe/te och mackbuffé för 20 kronor.

Till tovningen använder vi varmt vatten och såpa

6 februari 2008

Rapport från stickkursen

Glada stickerskor på hemslöjden
Nybörjarstickningen på hemslöjden är nu igång! Det stickas sjalar på stora stickor, pärlmuddar, lovikkavantar, tröjor och strumpor av olika slag.


Mitt garn måste först nystas, här med hjälp av nystvindan
Själv har jag gett mig på ett par knästrumpor som mitt första strumpprojekt. Randiga strumpor i Tuna från Klippan. Ser fram emot produkten, hur ska jag orka med den långa processen?


Jag har hunnit med 1:a varvet, det blir hemläxa till nästa onsdag
.

5 februari 2008

Sandstickorna finns nu i Halland!

Praktisk och snygg pocketboksförvaring från Fröken C

Fick tips om att det numera finns en halländsk lokalavdelning till Sticka! Sveriges stickförening. De verkar ha sitt säte i Falkenberg. Vill ni veta mer gå in och läs här!

4 februari 2008

Vårpynta din cykel!

Cykelkorg "Carrie" från Designtorget

Jag har länge funderat på hur jag ska försöka särskilja min svarta monarkcykel från alla de andra tusentals svarta monarkcyklar som cyklar runt i stan. Imorse kom jag på en idé. Att sticka något till korgen har jag tänkt på länge, men eftersom det regnar så mycket här i Halmstad är materialvalet viktigt. Jag kom då på att jag skulle kunna sticka något i plastpåsar, eller kanske virka? Lite som Linköping knitters och alla andra som stickar på stan, fast på min egen cykel. Det måste ju vara väldigt bra reklam för slöjden också, eller hur? Men frågan är: Hur ska jag lösa det här problemet? Jag har ingen aning om hur jag ska göra. Man kanske kan virka direkt på korgen, en liten spets runt kanten? Några tips?

Textil cykelkorg "Patchwork"

Inspirationen till cykelkorgspyntandet har jag fått från min vän Emmie som har en murgröna vackert lindad runt cykelkorgen. Hon påstår att den (förutom att den är väldigt vacker) håller cykeltjuvarna på avstånd...

Hittade två vackra cykelkorgsdekorationer i ett blogginlägg från 2005, redan då fanns det ett behov av att försöka skilja sin cykel från andras.

Dansk cykelkorg från bloggen "Annas blog feat Mel E"