24 januari 2008

Sticka mera!

Med stickningen på frammarsch tycker jag att ett stickinlägg är på sin plats. Stickning på stolpar i stan, stickning i böcker, stickning på caféer, stickbloggar – stickningen invaderar! Det finns hur mycket som helst.

Sticksällskapet Linköping knitters har varit ute på stan och klätt upp Tage Danielsson

Sticksällskap i Skåne, Östergötland och Norrbotten, men varför inte i Halland? Jag har varit ute och letat, men kan inte hitta något. Finns det inte eller finns det bara inte på nätet ännu? Tipsa mig gärna om olika öppna sticksällskap.

Det finns ett café som jag känner till, de träffas på hemslöjden i Halmstad någon gång i månaden. I Östergötland träffas stickintresserade på olika caféer i centrum, de som kan och vill. Via bloggen kommer de överens om olika platser och tider. Vilket härligt sätt att möta likasinnade på! Eftersom jag bor i Halmstad tänker jag direkt på café Skånskan och det innersta rummet. Så mysigt det hade varit att sitta där och sticka, och fika praliner! Varför inte sticka eller virka bakelser i inspirerande miljö!


Stickade bakelser från Little Cotton Rabbits



Liten virkad prinsessbakelse från Virkverket

Vill du gärna vara med i stickboomen? Kommer du inte ihåg det du lärde dig i skolan borde du gå stickkursen:

STICKNING *3
Under tre onsdagar (30 januari, 6 februari, 13 februari) får du lära dig grunderna i stickning eller fräscha upp dina kunskaper. Ta med dig eget material eller köp på plats!
Tid: 18-21
Plats: Hemslöjden, Storgatan 48, Halmstad
250 kr, medlem 200 kr
Anmälan senast 27 januari till: lisa.kivimaki@hemslojd.org

Vill du öva lite innan finns det en bra stickskola på nätet.

INSPIRATIONSBILDER


Amigurumi från Slöjd och gamman



Sticka till hunden? Från Sillen stickar



Mössa "Jonna", finns att köpa som "gör det själv kit" på Halländska hemslöjden



Mössa "Ellen", finns att köpa som "gör det självkit" på halländska hemslöjden


Fina virkade tofflor hittade jag på bloggen Kristallklara, engelskt mönster finns på goodknitts



Stickade tofflor som är tovade i tvättmaskinen, mönster finns på Drops



Mobilfodral i alla dess former, från forest of inspiration


Intressanta stickbloggar som jag har hittat på stickamera:
Blyga killen stickar
ClaraSofia
Dödergök
Fröken c
Petrao
Rosmys kreativa sida
Snigelmamman
Stickamerabloggen

14 januari 2008

Tovning kan vara helt underbart!

Med varmt vatten, såpa och ull kan man skapa många vackra föremål. Jag gav mig in på ett större projekt, ett par skor. Tovningen tog en hel dag, jag kämpade på med alldeles för mycket ull och de krympte inte hur mycket jag än försökte valka dem. Jag lät dem torka ett tag och återupptog sedan projektet. Efter två timmar intensiv valkning i badkaret med både valkbräda och skrubbträ lyckade jag krympa dem till 40-41. De passar om jag har en ullstrumpa i dem. Med en kant av växtfärgad (björklöv och nässlor) fotlapp och franska knutar blev det perfekt!


Mina tovade skor på tork ovanför vedspisen
Skorna måste definitivt testas. De fungerar som inneskor, det har jag testat här i Halmstad men jag behövde en större utmaning för dem. Fick bli en sparkpromenad i den tornedalska snön. På knarrande snö, -20 grader kallt, testades de under en timmes promenad. Jag frös inte! Och de var bekväma! När jag skulle in i stugan igen borstade jag av den torra snön och använde dem som innerskor.

De tovade skorna på sparkpromenad
En bra slöjdprocess, snygga skor som dessutom fungerar! Synd bara att snön lyser med sin frånvaro här i Halland. Jag får toffla runt i dem inomhus.

12 januari 2008

Vill du gå en slöjdkurs?

Nu börjar äntligen det nya årets verksamhet! Vi rivstartar med att erbjuda en slöjdkurs i Halmstad som är till för alla från 13 år och uppåt.

ÅTERBRUKSSLÖJD
Nu har du chansen att få testa på hur man kan göra om en feltvättad ylletröja till något roligare. Vi klipper i tröjorna och syr vantar, mössor, väskor, tofflor och annat kul för hand. Inspirerade av boken Do Redo - konsten att slakta en tröja dekorerar vi slöjdföremålen på olika sätt. Så släng inte dina krympta ylletröjor utan ta med dem till hemslöjden i Halmstad och se vad som kan bli av dem.
Fyra tröjor, fyra par vantar
Datum: Onsdag 23 januari
Tid: 18-21
Plats: Hemslöjden, Storgatan 48, Halmstad
Kostnad: 150 kronor, 100 kronor för medlem i hemslöjden och ungdomar under 25 år
Fika: Macka och te/kaffe 20 kr
Materialkostnad: Vi säljer tröjor om du inte har med dig någon egen, pärlor och annat pynt ingår i kursavgiften.

Anmälan: senast söndag 20 januari till lisa.kivimaki@hemslojd.org